Шевченківське свято в Рідній Школі Детройту

Posted by Director - 23/03/15 at 04:03 pm

7 березня 2015 року в шкільній аудиторії Рідної Школи м. Детройту відбулося  Шевченківське свято «Невмируще слово Кобзаря». Вступне слово висловила вчителька української мови та літератури Ірина Свитка.  Вона не тільки коротко розповіла про життєвий і творчий шлях поета, але і провела деякі цікаві «паралелі»: «Коли б наш народ постав перед необхідністю з-поміж усіх книжок вибрати дві, я впевнена на сто відсотків, він узяв би Біблію та Кобзар – Євангеліє від Тараса. У неспокійний для нашої держави час, нам, як ніколи, потрібні сила духу Тараса, його віще слово, незламна віра, віра в те, що «буде правда між людьми».

У програмі свята були задіяні всі учні 5-6-тих класів.  Максиміліан Лаврин, Лілія Птиць та Христина Скочипець продекламували вірш «Щовесни, коли тануть сніги». Сценку «Діти» поставили Настя Ільків та Роман Чернета. Пісню «Слава Кобзареві» виконали учні 5-6-тих класів. Микола Юзич, Катерина Корендій та Владислав Крисінський  продекламували вірш «В похилій хаті край села». Вірші «Нічого кращого немає», Мені тринадцятий минало», «Садок вишневий», «І досі сниться…», «Сирота у дяка» прозвучали у виконанні Дмитра Ковальчука, Юліана Романчука, Ральфа Несторовича, Каріни Половки, Діани Шуль, Аліни Михайляк, Соломії Пилипів, Йосипа Теглера, Зоряни Сов’як, Миколи Юзича та Романа Чернети.

Сценку «Тарас і управитель» виконали Андрій Пасічник та Олег Коробейко. З діалогу глядачі зрозуміли, що малий Тарас хотів навчатися малюванню у художника і просив про це дозволу в управителя. Але саме тоді пан Енгельгард потребував козачків, юних слуг для себе, і молодий Шевченко їде з паном Енгельгардом  до Петербургу.

Вірші «Доля», « Нишком він малює», «Світає, край неба палає», «Сонце заходить, гори чорніють» продекламували Юлія Вельган, Йосип Теглер, Ніколь Дейчаківська, Ральф Несторович, Роман Чернета.

Пісню «Тополя» на слова Т.Шевченка, муз. В. Рурака виконали Христина Скочипець разом з своїм татом Андрієм Скочипцем.

Вірш про «Кобзар» продекламували Лілія Птиць, Наталя Величко, Зоряна Сов’як, Каріна Половка та Андрій Пасічник. Вірш «Наш отаман Гамалія» продекламував Максиміліян  Лаврин.  Вірш «Тече вода» прозвучав у виконанні Наталії Величко, Насті Ільків, Соломії Пилипів, Аліни Михайляк. Вірші «Реве та стогне Дніпр широкий», «Вітер віє, повіває», «Учітеся, брати мої», «І вам слава, сині гори», «Поет Тарас і мати -Україна» продекламували Діана Шуль, Каріна Половка, Роман Чернета, Юля Вельган, Ральф Несторович, Катерина Корендій, Олег Коробейко, Настя Ільків.

Пісню «Ти Україну привітай» заспівали всі учасники свята. Вірш «Ти знаєш, Тарасе, весна в Україні» продекламували Христина Скочипець, Настя Ільків, Зоряна Сов’як, Діана Шуль та Юлія Вельган.

Під кінець свята діти розпочали пісню «Заповіт», яку підтримали всі глядачі, в переважній більшості батьки, матері, дідусі, бабусі та вчителі.

Діти дуже старанно готувалися до свята, всі були одягнені в українські строї, про які заздалегідь подбали батьки та вчителі. Була виготовлена гарна програма свята, з якої було видно, що кожен учасник був активним і самовідданим на сцені.

Велика подяка від учасників та глядачів авторові сценарію Ірині Свитці, яка й готувала декламаторів, подяка також вчительці Світлані Міщанин за допомогу в підготовці і проведенні свята, за музичний супровід та підготовку пісень – Мирославі Борищук, вчительці музики та Андрієві Скочипцю за підгтовку пісні «Тополя», за декорації та оформлення сцени – Марічці Никифоряк.

Наші учні-актори перенеслися уявою в ті складні часи, коли жив і писав свої гнівні поезії Великий Кобзар. Разом з ними переживали події і глядачі. В нашому складному для України сьогоденні пророчі поезії Тараса Шевченка необхідні для того, щоб підняти українському народові душевні сили в боротьбі.

Нехай віще слово Кобзаря живе і перемагає!

Автор статті- учитель 3 класу, п. Оля Дубовська

 

Свято Шевченка 1 Свято Шевченка2 Свято Шевченка 3 Свято Шевченка 4 Свято Шевченка 5 Свято Шевченка 6

Leave a Reply